Onkologija.rs

Farmakogenetika

Vaše rešenje za optimalno prilagođavanje terapije

Farmakogenetički test pomaže razumevanju zašto neke osobe adekvatno reaguju na lekove,
a druge ne i zašto neke osobe zahtevaju više ili niže doze leka za postizanje optimalne terapije

Farmakogenetika proučava

ulogu genetičkih faktora u dispoziciji i odgovoru na lek

Farmakogenetika proučava uticaj naših gena tj. genetskih polimorfizama na terapijski odgovor određenog leka i daje individualan odgovor na propisanu standardnu terapiju. Individualni pristup, odnosno personalizovana terapija predstavlja osnovni cilj farmakogenetike, u kome je od ključne važnosti postići maksimalni terapijski uspeh, uz istovremeno postizanje minimalnog broja pratećih neželjenih efekata propisane terapije.

Osnovni uzrok različitog reagovanja pacijenata na isti lek su genetičke varijacije (pojedinačni nukleotidni polimorfizmi) u genima zaduženim za sintezu enzima koji učestvuju u procesu apsorpcije, distribucije, metabolizma i eliminacije lekova. Upravo ti enzimi iz doprinose individualnim razlikama u koncentraciji lekova u plazmi. Tako se posledice polimorfizama CYP P450 kreću od neefikasne medikamentozne terapije do ozbiljnih toksičnosti koje ona može prouzrokovati.

Cilj farmakogenetike je personalizovana terapija, u okviru koje bi se mogao propisati najefikasniji lek u adekvatnoj dozi za pojedinačnog pacijenta.

Farmakogenetika je

vaša lička karta lekova

Da li ste se zapitali zašto Vam lek nije delovao ili zašto ste se loše osećali koristeći lek koji bi trebao smiriti simptome bolesti?

Odavno je poznato da su reakcije na lekove uslovljene brojnim faktorima uključujući starost, težinu, pol, ishranu, korišćenje suplemenata. Danas se međutim sve veća pažnja poklanja uticaju genetskog koda na primenu terapije, jer zahvaljujući farmakogenetici uočeno je da genetički faktori utiču i do 95% na način reakcije na lekove.

Farmakogenetički test pomaže razumevanju zašto neke osobe adekvatno reaguju na lekove, a druge ne; zašto neke osobe zahtevaju više ili niže doze leka za postizanje optimalnoga terapijskog odgovora, a najveća prednost je pravovremena mogućnost otkrivanja lekova koji kod osobe neće delovati i koji će izazivati neželjene reakcije.

U skladu sa tim Premium Genetics je uveo sveobuhvatni farmakogenetički test koji pruža analizu na više od 70 genetičkih varijacija i daje odgovor kako Vaš organizam metaboliše određene lekove, da li je potrebno menjati standardnu dozu leka i hoće li određeni lek izazvati nuspojave.

Testom je obuhvaćeno preko 2000 lekova, koji se koriste u lečenju brojnih medicinskih stanja (dislipidemije, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, aritmije, problemi zgrušavanja krvi, bakterijske i gljivične infekcije, migrene, epilepsije, anksioznosti, depresije, psihoze…).

Test podrazumeva analizu velikog broja gena koji učestvuju u sintezi, odnosno u proizvodnji enzima za metabolizam lekova. Ako se neki lek ne metaboliše određenim enzimom, svi lekovi koji se ne matibolišu tim enzimom se isključuju. Uvek imate alternativu, ali ne alternativu koja podrazumeva bilo koji zamenski lek, već alternativni lek koji može stvarno da koristi a tu informaciju dobijamo farmakogenetičkim testom..

To praktično znači da farmakogenetika može pokazati da li naš organizam ,na primer, bolje reaguje na Paracetamol ili Brufen. Iskustva su pokazala da postoje osobe kod kojih Paracetamol ne može da snizi temperaturu, dok Brufen deluje.

Svako od nas ima drugačiji metabolizam lekova pa je zato personalizovana medicina budućnosti i u tome najveću ulogu imaju naši geni! 

Farmakogenetički

test namenjen je:

Farmakogenetičko testiranje je univerzalno za mnoge lekove i dovoljno je sprovesti ga samo jednom.

Farmakogenetika za

optimalno prilagođavanje terapije

Farmakogenetički test test pomaže Vama i Vašem lekaru precizno i najefikasnije propisivanje lekova, pri čemu se ne gubi dragoceno vreme “u pogađanju” leka za postizanje terapijskog odgovora, izbegava se mogućnost poddoziranja i/ili predoziranja, kao i pojava neželjenih nuspojava i neželjenih interakcija između nekoliko lekova.

Cilj farmakogenetike jeste da se

da se otklone ili spreče  neželjeni efekti lekova!

Kako se radi o nepromenljivom genetskom testu, farmkogenetički test će dati odgovore kako u trenutnom rešavanju određenog zdravstvenog problema, tako i kod eventualne pojave nekih drugih zdravstvenih problema u budućnosti. Kao što je svima normalno imati ličnu kartu na kojoj su trajno zabeležene naše generalije, tako je i  farmakogenetički test naša genetička lična karta lekova koja nam štedi vreme i pruža optimalnu, individualizovanu mogućnost lečenja.

Kako i gde

se može uraditi test

Farmakogenetički test se sprovodi brisom usne šupljine, a rezultati testiranja dostupni su u periodu  od 3-4 nedelje. Dovoljno je pozvati naš stučni tim putem telefona 064/659 24 28 ili 064/ 659 24 23 radi prethodnog zakazivanja testa u gradovima širom Srbije.

Farmakogenetika

Vaše rešenje za optimalno prilagođavanje terapije

Farmakogenetički test pomaže razumevanju zašto neke osobe adekvatno reaguju na lekove,
a druge ne i zašto neke osobe zahtevaju više ili niže doze leka za postizanje optimalne terapije

Zakažite konsultacije